Půlhodinová nahrávka rozhovoru mezi Kristýnou Kočí a jejími bývalými kamarády z Věcí veřejných obsahuje klíč k řešení současné vládní krize. Kočí totiž mimo jiné vysvětluje, jak může ODS Víta Bártu snadno donutit k podpisu kapitulace. "On šel do tý politiky, ale on ty prachy pro ABL ještě nevydělal, takže ten je mrtvej. Bez ABL nemůže držet ten svůj politickej vliv a on jako politik už je odvařenej," vypráví Kočí.

Teď sice tvrdí, že si všechno vymyslela, ale na první poslech je patrné, že lest svých kolegů neprohlédla a vyprávěla a vyprávěla. Což je pro lepší pochopení toho, co se opravdu děje, jenom dobře. Alespoň můžeme odhadovat, jak celá fraška skončí.

Bártova (Vítova či Matějova, nakonec je to úplně jedno) ABL je totiž opravdu životně závislá na velkých zakázkách. A když o ně začne přicházet, je Bártova podnikatelská kariéra v troskách. Takže teď dostane na výběr: Buď se ABL (nebo Věci veřejné, nakonec je to úplně jedno) vzdá ministerstva vnitra (a dopravy), nebo přijde o zakázky. Jednou takovou může být třeba ostraha objektů státem ovládané společnosti ČEZ.

Tuto zakázku za 630 milionů korun na čtyři roky sice loni vyhrála firma Securitas, ale ABL je jejím subdodavatelem. A všechny subdodavatele musí ČEZ podle smlouvy schválit. Stačí souhlas stáhnout a ABL se bude pakovat. ČEZ zatím oficiálně tvrdí, že vypovězení subdodavatelské smlouvy s ABL požadovat nebude. Ale jeho mluvčí Eva Nováková dnes potvrdila, že ČEZ bude chtít po ABL vysvětlení, jak to bylo se sledováním bezpečnostního ředitele Rouse, o němž informoval deník MF Dnes.

Vypovězení smlouvy kvůli ztrátě důvěry by ABL fatálně poškodilo. Pro lidi z velkého byznysu by to byl jasný signál, že Bártu už není třeba brát vážně, že - jak říká Kristýna Kočí - "je mrtvej".

Matěj Bárta sice neustále opakuje, že ABL bez zakázek z veřejného sektoru snadno přežije. Ale to ukáže až chování Víta Bárty v následujících dnech. Pokud Věci veřejné ustoupí tlaku ODS, bez veřejných zakázek by ABL evidentně nepřežila. "Podíl veřejných zakázek na obratu společnosti ABL, a.s. v minulých hospodářských obdobích se pohybuje v průměrné úrovni šest procent obratu společnosti," oznámila nedávno ABL. Otázkou je, jak firma vykazuje subdodávky firmám, které získaly veřejnou zakázku. Nejspíš jako zakázky soukromé...

Takže Bárta teď dostal čas na rozmyšlenou. Když nepochopí, o co jde, vláda padne. A s ní padne i aureola geniálního politického šachisty jménem Václav Klaus. I to bude Vít Bárta o víkendu jistě pečlivě zvažovat.