Do roku 2001 byl Václav Klaus pravidelným návštěvníkem Davosu. Účast na Světovém ekonomickém fóru považoval za prestižní záležitost a podivoval se, když v alpském středisku potkával čím dál méně Čechů. "Musím znovu zmiňovat naše vyklízení pozic," postěžoval si v únoru 2001. "Já to považuji za naprosto nešťastné. Opravdu to, že je tam jediný český politik, shodou okolností já, není pro mě žádným vítězstvím ani zadosti-učiněním."

O rok později však pozici vyklidil i Klaus. Ale za "neštěstí" to kupodivu nepovažoval. Bylo půl roku po útoku na newyorská dvojčata a zakladatel fóra Klaus Schwab ho ze solidarity přesunul ze Švýcarska do USA. "Myslím, že přestěhováním z Davosu do New Yorku ztratilo fórum svého původního ducha," komentoval to Klaus a dodal: "Navíc teď zasedáme ve Sněmovně."

Do Davosu se však nepodíval ani v roce 2003. A když ho organizátoři v roce 2004 znovu pozvali, dostal virózu a nikam nejel. Velký comeback na setkání světových elit zažil Klaus až v roce 2005 a nejprve si ho moc pochvaloval. "Je to náhražka dvaceti zahraničních cest a úspora tisíců kilometrů létání z jednoho konce světa na druhý," řekl reportérům. Po návratu do Prahy se však svěřil, že se v Davosu trápil chováním lidí, kteří na fóru "svou původní racionalitu ztrácejí a začínají radit světu, šířit dobro, pronášet prázdné floskule". A dodal: "Troufám si tvrdit, že jsem se já takto nechoval a že jsem byl naopak atmosférou letošního Davosu velmi frustrován."

Zřejmě i proto v letech 2006 až 2008 v Davosu chyběl. Když však v roce 2009 znovu obdržel pozvánku, byla jeho frustrace rázem pryč. "Světové ekonomické fórum je místem největší koncentrace světových celebrit z politiky, byznysu, vědy, ale i kultury na jeden metr čtvereční," napsal Klaus a přiznal, že za kritický článek z roku 2005 ho v Davosu "nemají moc rádi".

Od té doby Václav Klaus na fórum pozván nebyl.